Niech Cię Zakole „Gwarantowana Tradycyjna Gościnność”
Oferta Kuchni Objazdowej szlaku Niech Cię Zakole
kulinarne rękodzieło na PIKNIK/OBIAD
w plenerze i w Olenderskim Parku Etnograficznym
MENU DLA GRUP WYCIECZKOWYCH
Kredens Rodzimych Smaków – 38 zł/osoba z RHD Papierówka – tel. 692 421 220
W formie szwedzkiego stołu, jadła do woli mięsożernych i jaroszy zadowoli.
- Rarytasy Rodzimej Rasy – Grand Prix Festiwalu Smaku 2023, czyli wybór swojskich wyrobów z wieprzowiny, gęsiny i jagnięciny ras rodzimych;
- Sery – twarożek ze śmietaną, przyprawiony sezonowo, lokalne sery
- Smalec swojski i pasty jarskie – smarowidła;
- Powidła z Doliny Dolnej Wisły – Chronione Oznaczenie Geograficzne;
- Konfitura, mennonickie masełko jabłkowe, marynaty/sezonowe sałaty;
- Masło wiejskie, pieczywo własnego wypieku
- Woda mineralna, kawa, herbata
ZUPY DO WYBORU – należy wybrać jedną dla całej grupy + zupę jarską dla jaroszy w grupie – 15 zł/350 ml – głodnym zawsze dolejemy
- Żurek kujawski na wędzonce;
- Czernina z brzadem suszem owocowym;
- Barszcz cytrynowy z klopsikiem jagnięcym – specjalność szlaku NCZ
- Kapuśniak z wędzonką na kiszonej lub młodej kapuście unisławskiej;
- Ajntopf sezonowy – jest to zupa treściwa – pożywna, sycąca;
- Jarska zupa jarzynowa – sezonowa;
DANIA GŁÓWNE do wyboru – wybrać jedno dla całej grupy + ew. danie jarskie
Potrawy po 35 zł/osoba – wliczone napoje;
- „ZAKOLEC” czyli swojski „półrogal” w pół przecięty podany z pieczoną jagnięciną, gęsiną lub wieprzowiną ras rodzimych, albo jarsko – własne, prawdziwe, uczciwe – z sezonowym okładem sałat, pikli, marynat oraz super sosem
- Pyry z jagnięcą tuszonką, sos jogurtowo – ogórkowy z czosnkiem i miętą
- Pulpeciki wieprzowe po mennonicku w sosie cebulowym
- Gołąbki z jagnięciną w gąszczu winno – pomidorowym z rodzynkami
- Klopsiki z gęsiny na pęczotto z kapustą i żurawiną
- Kotleciki sezonowe jarzynowe – sos śmietanowy lub pomidorowy – marynaty
Opcje do wyboru:
Kredens – 38 zł
Danie główne – jedno dla wszystkich – 35 zł
Kredens + Zupa– 45 zł
Zupa + danie główne – 49 zł
Kredens + danie główne – 65 zł
Kredens + zupa + danie głównie – 75 zł
Słodkość dnia płatne dodatkowo – 10 zł
Robimy to co lubimy dzielimy się tym co najlepsze
Rezerwacje koordynator szlaku „Niech Cię Zakole” Piotr Lenart tel. 602 402 248