ROBIMY TO CO LUBIMY, DZIELIMY SIĘ TYM CO NAJLEPSZE
OLENDERSKI PARK ETNOGRAFICZNY ze SMAKIEM
Pakiety dla grup od 20 do 50 osób - dla juniora i seniora
obejmują zwiedzanie Parku z przewodnikiem
i Piknikiem szlaku „Niech Cię Zakole” od 60 do 200 zł/osoba
I .STÓŁ RODZIMYCH SMAKÓW + ZWIEDZANIE – 100 zł/osoba
Grand Prix Festiwalu Smaku 2023 – Rarytasy Rodzimej Rasy dla jedzących mięso i jaroszy
Zwiedzamy i JEMY ILE CHCEMY!!!
Swojskie wyroby z gęsiny, jagnięciny i wieprzowiny ras rodzimych oraz jarskich – pasty jarskie sezonowe, masło, gzik i lokalne sery; powidła strzeleckie, konfitury, bukiety sałat, pikle i marynaty, pieczywo żytnie i pszenne – wypiek własny; woda mineralna i kompot,
+ 10 zł – kawa, herbata;
+10 zł – zupa do wyboru – link NASZE ZUPY
+20 zł danie do wyboru –link NASZE DANIA
II. NASZE ZUPY treściwe, sycące, prawdziwe + ZWIEDZANIE – 60 zł/osoba
Jemy ile chcemy – dwie zupy dla grupy do wyboru +pieczywo;
Żurek kujawski na swojskiej wędzonce;
KruPuśniak – unikalny krupnik z dodatkiem kiszonej kapusty;
Zupa z klopsem – wieprzowym lub jagnięcym, albo szarą kluską
Kapuśniak jak kwaśnica na żeberkach
- Ajntopf Jarzynowy – treściwa zupa – wersje mięsna i jarska
- Kapuśniak na młodej kapuście – wersje mięsna i jarska
- Ziemniaczana z leśnymi grzybami – wersje mięsna i jarska
- Sezonowy krem jarzynowy z grzankami
Zupy inne na życzenie do uzgodnienia
III. NASZE DANIA + ZWIEDZANIE – 75 zł
- UCZTA PIEROGOWA do wyboru – pierogi z mięsem – wieprzowiną, gęsie, jagnięce lub jarskie – 7 szt. (głodnym dołożymy!!!)
- PYRY (KARTOFLE) W MUNDURKU okład mięsny lub jarski
- z jagnięcą smażonką, piklami i sosem czosnkowym;
- z gzikiem – twarożkiem ze śmietaną – jarskie
- z potrawką jarzynową – „ratatouille” z Doliny Wisły – jarskie
- GOŁĄBKI z jagnięciną w sosie winno – pomidorowym z rodzynkami;
- KIEŁBASKI swojskie z patelni – pieczywo, pikle, sosy czosnkowy, domowy ketchup, musztarda kcyńska;
- SMAŻONKA z wieprzowiny rasy rodzimej z pieczywem;
IV. NASZE OBIADY + ZWIEDZANIE – 100 zł/osoba
Zupa + Danie + Kompot + kawa/herbata – 100 zł
Link – Nasze Zupy do wyboru jedna + ew. jarskie
Link – Nasze dania do wyboru jedno + ew. jarskie
V. MŁODZIEŻOWY PAKIET BURGEROWY + ZWIEDZANIE z warsztatami – 105 zł/os.
- BurgerAsy Rodzimej Rasy – robimy z czego chcemy i jemy ile chcemy + woda mineralna/kompot;
- BurgerSztaty – tworzymy ze swego mięsa rodzimego – wołowiny, gęsiny, jagnięciny i wieprzowiny, a dla jaroszy „vegeburger”. Mięso wybieramy, przyprawiamy wysmażamy – dobieramy sałaty, sosy, marynaty – wszystko własne
VI. PAKIET KANAPKOWY + ZWIEDZANIE – 69 zł/osoba
Sznytki Smaku – syte, smaczne, prawdziwe.
- z masłem, szynką swojską lub jagnięciną pieczoną, albo gęsim pasztetem.
- z masłem, serem Olender, sałatą;
- z masłem i nowalijkami lub jarską pastą
- inne kompozycje do uzgodnienia
- Słodki kawałek – ciasto drożdżowe własny wypiek, woda mineralna
VII. PAKIET KONESERA RODZIMEJ RASY – Koncert Kulinarny – 150 – 200 zł
- Stół Rodzimych Smaków kulinarnego szlaku Niech Cię Zakole
- Zupa do wyboru
- Czernina z brzadem – suszem owocowym i szarymi kluskami
- Flaki jagnięce z jarzynami
- KruPuśniak na wywarze gęsim/jagnięcym
- Barszcz cytrynowy z jagnięcym klopsem
- Ajntpf jarzynowy sezonowy- jarsko
- Zupa z ryb Pojezierza Dobrzyńskiego
- Potrawy do wyboru
- Pieczeń z udźca/łopatki jagnięcej – sos pieczeniowy, kaszottto na rosole jagnięcym, kapusta blanszowana w piwie z miodem + półmiski pierogów z jagnięciną
- Gęsi pieczone wyporcjowane z gąszczem śliwkowo – jabłkowym podane, pęczotto na rosole gęsim; kapusta modra szmurowana + półmiski pierogów z gęsiną
- Rodzime zdrowe korytko wieprzowe – kiełbaski, kaszanki, żeberko lub boczek i schab lub karkówka na kapuście blanszowanej w piwie z miodem + pierogi z farszem wieprzowym
- Jarsko ale dziarsko – Jarzynowa potrawka jak ratatouille z kotlecikami jarskimi – trzy rodzaje + jarska uczta pierogowa;
- Półmiski Ryb – szczupak w dzwonkach w potrawce jabłkowo – cebulowej; sandacz w sosie śmietanowym + karp ślesiński w zalewie winno –korzennej;
- Deser – drożdżówka kawałki z konfiturami; owoce z Doliny dolnej Wisły
Napoje – soki z Doliny Wisły, kompot/ziołolada; kawa/herbata
POKAZY KULINARNE NA PIKNIKU z degustacjami – 600 zł/grupa do 30 osób
+ 100 zł za każde kolejne10 osób
- W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE – Gęś kołudzka pełna krasy – od tuszki do okrasy – rozbiór gęsi z gracją i okrasy degustacją;
- BIGOSEK Z JAGNIĘCINY BEZ KAPUSTY KRZTYNY – wykonanie i zażywanie legendarne polskie danie na pokazie, w degustacji i przekazie Piotra Lenarta;
Robimy to co lubimy dzielimy się tym co najlepsze

Wyprawy, warsztaty, wydarzenia
Piotr Lenart tel. 602 402 248;