Bistro ZAKOLEC na PIKNIK/OBIAD
w Olenderskim Parku Etnograficznym
NASZE PRODUKTY I WYROBY NIE OGLĄDAŁY PÓŁEK SKLEPOWYCH!!!
Jest to sezonowe, kulinarne rękodzieło z gospodarstw Rolniczego Handlu Detalicznego
na szlaku Niech Cię Zakole
MENU STANDARDOWE PIKNIKOWO – OBIADOWE na każdą niedzielę
od 30 kwietnia do 30 września – Grupy prosimy o uzgodnienie i rezerwację
wybranego zestawu – tel. 692 421 220
PAJDY/ZAKOLCE – rarytasy rodzimej rasy ze smalcem i swojskimi wyrobami;
- ze smalcem i ogórkiem – 10 zł
- z pasztetm – leberką – 12 zl
- ze swojską wędzonką wieprzową – (szynka, schab, karczek, boczek) – 15 zł
- z jagnięciną z patelni na wytrawnie, ostro lub słodko – 20 zł
- z gęsiną *** okrasa, gęsie powidło od 1 lipca 2023
AJNTOPF – treściwa sezonowa zupa z wkładką – 15 zł/ porcja
KOTLET z wieprzowiny, gęsiny lub jagnięciny ras rodzimych – (jeden lub dwa rodzaje w każdą niedzielę) serwowany jak burger lub na talerzu z pieczywem, sosem, sezonową surówką, sałatą, marynatą – 30 zł
KIEŁBASA LUB KASZANKA swojska z patelni/grilla z pieczywem, kapustą zasmażaną kwaśną lub słodką, musztardą i ketchupem własnego wyrobu – 25 zł
- DLA JAROSZY – WEGAN
- Ajntopf jarski– 15 zł
- Wege-buła – kotlet warzywny w bułce pszennej z sosem czosnkowo-nowalijkowym, sałatą,
piklami, chrupiącą rzodkiewką – 25 zł
- Pajda z jarską pastą – smarowidłem – 10 zł
- Pajdy z masłem, serem lub twarożkiem nowalijką/piklami – 10 zł
SŁODKOŚĆ DNIA – 10 zł
NAPOJE – kawa, herbata, kompot – 7 zł
„KREDENS RODZIMYCH SMAKÓW + dania gorące ” – wyłącznie dla grup od 10 do 50 osób – rezerwacja obowiązkowa z wyprzedzeniem;
Są to produkty własne z gospodarstwa oraz swojskie wyroby z mięsa ras rodzimych.
- Cheb własnego wypieku żytni/pszenny;
- Mennonicke masełko jabłkowe; mennonicki pasztet – leberka
- Masło czyste i aromatyzowane ziołami, śmietana, twarożek/ser, jajka/pasta jajeczna;
- Maczanka z oleju swojskiego rzepakowego – Grand Prix Samku Roku 2009
- Konfitury, powidła śliwkowe, miód;
- Smalec skwarkowy i swojskie wędliny z ras rodzimych
- Nowalijki, marynaty, sałaty – kompozycja adekwatna do pory roku;
- Kompot, woda mineralna; kawa, herbata
Kredens – 35 zł/osoba
Kredens + zupa do woli 45 zł/osobę
Kredens + kiełbasa swojska lub kaszanka swojska na gorąco –
49 zł/osoba
PIKNIK Z WYBRANYM POKAZEM I KULINARNĄ GAWĘDĄ PIOTRA LENARTA
W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE na hasło Niech Cię Zakole – rozbiór gęsi z gracją i degustacją – gęś kołudzka pełna krasy od tuszki do okrasy – (od lipca do listopada)
TRUFLA WŚRÓD MIĘS JAGNIĘCINA od przekąski do deseru – barszcz i tuszonka, jagnięca konfitura i smażonka – wykonanie, aranżacja, degustacja;

Rezerwacje koordynator szlaku „Niech Cię Zakole” Piotr Lenart tel. 602 402 248