Bistro ZAKOLEC na PIKNIK/OBIAD
w Olenderskim Parku Etnograficznym

NASZE PRODUKTY I WYROBY  NIE OGLĄDAŁY PÓŁEK SKLEPOWYCH!!!

Jest to sezonowe, kulinarne rękodzieło z gospodarstw Rolniczego Handlu Detalicznego 

na  szlaku Niech Cię Zakole

 

MENU STANDARDOWE PIKNIKOWO – OBIADOWE  na każdą niedzielę 

od 30 kwietnia do 30 września – Grupy prosimy o uzgodnienie i rezerwację 

wybranego zestawu – tel. 692 421 220

 

PAJDY/ZAKOLCE – rarytasy rodzimej rasy ze smalcem i swojskimi wyrobami;

  • ze smalcem i ogórkiem – 10 zł
  • z pasztetm – leberką – 12 zl
  • ze swojską wędzonką wieprzową – (szynka, schab, karczek, boczek) – 15 zł
  • z jagnięciną z patelni na wytrawnie, ostro lub słodko – 20 zł
  • z gęsiną *** okrasa, gęsie powidło od 1 lipca 2023

 

AJNTOPF – treściwa sezonowa zupa z wkładką – 15 zł/ porcja

 KOTLET z wieprzowiny, gęsiny lub jagnięciny ras rodzimych – (jeden lub dwa rodzaje w każdą niedzielę)  serwowany jak burger lub na talerzu z pieczywem, sosem, sezonową surówką, sałatą, marynatą – 30 zł

 KIEŁBASA LUB KASZANKA swojska z patelni/grilla z pieczywem, kapustą zasmażaną kwaśną lub słodką, musztardą i ketchupem własnego wyrobu – 25 zł

    • DLA JAROSZY – WEGAN 
    • Ajntopf jarski– 15 zł
    • Wege-buła – kotlet warzywny w bułce pszennej z sosem czosnkowo-nowalijkowym, sałatą, 

piklami, chrupiącą rzodkiewką – 25 zł

  • Pajda z jarską pastą – smarowidłem – 10 zł
  • Pajdy z masłem, serem lub twarożkiem nowalijką/piklami – 10 zł

 

SŁODKOŚĆ DNIA – 10 zł

NAPOJE – kawa, herbata, kompot  – 7 zł

„KREDENS RODZIMYCH SMAKÓW + dania gorące ” – wyłącznie dla grup od 10 do 50 osób – rezerwacja obowiązkowa z wyprzedzeniem;


Są to produkty własne z gospodarstwa oraz swojskie wyroby z mięsa ras rodzimych. 

  • Cheb własnego wypieku żytni/pszenny;
  • Mennonicke masełko jabłkowe; mennonicki pasztet – leberka
  • Masło czyste i aromatyzowane ziołami, śmietana, twarożek/ser, jajka/pasta jajeczna;
  • Maczanka z oleju swojskiego rzepakowego – Grand Prix Samku Roku 2009
  • Konfitury, powidła śliwkowe, miód;
  • Smalec skwarkowy i swojskie wędliny z ras rodzimych
  • Nowalijki, marynaty, sałaty – kompozycja adekwatna do pory roku;
  • Kompot, woda mineralna; kawa, herbata

 

Kredens – 35 zł/osoba

Kredens + zupa do woli  45 zł/osobę

Kredens + kiełbasa swojska lub kaszanka swojska na gorąco – 

49 zł/osoba

 

PIKNIK  Z WYBRANYM POKAZEM I KULINARNĄ GAWĘDĄ PIOTRA LENARTA

 

 W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE na hasło Niech Cię Zakole – rozbiór gęsi z gracją i degustacją – gęś kołudzka pełna krasy od tuszki do okrasy – (od lipca do listopada)                                                                                         

TRUFLA WŚRÓD MIĘS JAGNIĘCINA od przekąski do deseru – barszcz i tuszonka, jagnięca konfitura i smażonka – wykonanie, aranżacja, degustacja;

logo z białym

Rezerwacje koordynator szlaku  „Niech Cię Zakole”  Piotr Lenart tel. 602 402 248