Bistro ZAKOLEC na PIKNIK/OBIAD
w Olenderskim Parku Etnograficznym
NASZE PRODUKTY I WYROBY NIE OGLĄDAŁY PÓŁEK SKLEPOWYCH!!!
Jest to sezonowe, kulinarne rękodzieło z gospodarstw Rolniczego Handlu Detalicznego
„Co z zagrody to na stole na hasło Niech Cię Zakole”
Jarsko i Dziarsko – trufla wśród mięs jagnięcina i kołudzka gęsina!!!
Menu dla grup wycieczkowych
1. Kredens Rodzimych Smaków – Dziarsko i Jarsko – 35 zł/osoba – zadowoli mięsożercę i jarosza
- Deski swojskich wyrobów z wieprzowiny i gęsiny jak: wędzonki wieprzowe, półgęsek, kiełbasa swojska i/lub kiełbasa gęsia, mennonicka leberka, smalec;
- Ser Olender z Doliny Dolnej Wisły i twarożek z Ziemi Dobrzyńskiej
- Pasty jarskie – pasta z fasoli z chrzanem i żurawiną/pasta sezonu
- Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły Chronione Oznaczenie Geograficzne;
- Konfitury i marynaty w tym burak marynowany po mennonicku
- Masło wiejskie, pieczywo wypiek własny
- Woda/kompot, kawa, herbata – wliczona tylko do opcji z kredensem
2. Ajntopf sezonowy – 15 zł – jest to treściwa zupa, potrawa jednogarnkowa z wkładką – na życzenie jarska
POTRAWY – dania główne do wyboru – wybrać jedną dla całej grupy + danie dla jaroszy
w grupie – inne opcje do uzgodnienia!!!
- Jagnięcina w dobrzyńskich jarzynach – 35 zł
- Gęś-pulpet kołudzki na pęczotto z kapustą i śliwką/żurawiną – 35 zł
- Kiełbasa swojska na gorąco w piwie Gruczniak – marynaty – 35 zł
- Kotleciki sezonowe jarzynowe w sosie – surówki/marynaty – 35 zł
Opcje do wyboru:
- Kredens – 35 zł
- Potrawa wybrana z menu – jedna dla wszystkich – 35 zł
- Kredens + Ajntopf – 45 zł
- Ajntopf + danie główne – 50 zł
- Kredens + danie główne – 60 zł
- Kredens + Ajntopf + danie głównie – 70 zł
- Słodkość dnia – 10 zł
Robimy to co lubimy dzielimy się tym co najlepsze
Kulturalny POKAZ KULINARNY Piotra LENARTA – warunki do uzgodnienia
- W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE na hasło Niech Cię Zakole – rozbiór gęsi z gracją i degustacją – gęś kołudzka pełna krasy od tuszki do okrasy
- TRUFLA WŚRÓD MIĘS JAGNIĘCINA od przekąski do deseru – barszcz i bigosek z jagnięciny bez kapusty krztyny – wykonanie, aranżacja, degustacja;

Rezerwacje koordynator szlaku „Niech Cię Zakole” Piotr Lenart tel. 602 402 248