Bistro ZAKOLEC na PIKNIK/OBIAD
w Olenderskim Parku Etnograficznym

NASZE PRODUKTY I WYROBY  NIE OGLĄDAŁY PÓŁEK SKLEPOWYCH!!!

Jest to sezonowe, kulinarne rękodzieło z gospodarstw Rolniczego Handlu Detalicznego

„Co z zagrody to na stole na hasło Niech Cię Zakole”

Jarsko i Dziarsko – trufla wśród mięs jagnięcina i kołudzka gęsina!!!

 

Menu dla grup wycieczkowych

1. Kredens Rodzimych Smaków – Dziarsko i Jarsko – 35 zł/osoba – zadowoli mięsożercę i jarosza

 

  • Deski swojskich wyrobów z wieprzowiny i gęsiny jak: wędzonki wieprzowe, półgęsek, kiełbasa               swojska i/lub kiełbasa gęsia, mennonicka leberka, smalec;
  • Ser Olender z Doliny Dolnej Wisły i twarożek z Ziemi Dobrzyńskiej
  • Pasty jarskie – pasta z fasoli z chrzanem i żurawiną/pasta sezonu
  • Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły Chronione Oznaczenie Geograficzne;
  • Konfitury i marynaty w tym burak marynowany po mennonicku
  • Masło wiejskie, pieczywo wypiek własny
  • Woda/kompot, kawa, herbata – wliczona tylko do opcji z kredensem

2. Ajntopf sezonowy 15 zł – jest to treściwa zupa, potrawa jednogarnkowa z wkładką – na życzenie jarska

 

POTRAWY  – dania główne do wyboru – wybrać jedną dla całej grupy + danie dla jaroszy 

w grupie – inne opcje do uzgodnienia!!!

  1. Jagnięcina w dobrzyńskich jarzynach – 35 zł
  2. Gęś-pulpet kołudzki na pęczotto z kapustą i śliwką/żurawiną – 35 zł
  3. Kiełbasa swojska na gorąco w piwie Gruczniak – marynaty – 35 zł
  4. Kotleciki sezonowe jarzynowe w sosie – surówki/marynaty – 35 zł

Opcje do wyboru:

  • Kredens – 35 zł
  • Potrawa wybrana z menu – jedna dla wszystkich – 35 zł
  • Kredens + Ajntopf – 45 zł
  • Ajntopf + danie główne – 50 zł
  • Kredens + danie główne – 60 zł
  • Kredens + Ajntopf + danie głównie – 70 zł
  • Słodkość dnia – 10 zł

Robimy to co lubimy dzielimy się tym co najlepsze

Kulturalny POKAZ KULINARNY Piotra LENARTA –  warunki do uzgodnienia

 

  1. W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE na hasło Niech Cię Zakole – rozbiór gęsi z gracją i degustacją – gęś kołudzka pełna krasy od tuszki do okrasy
  2. TRUFLA WŚRÓD MIĘS JAGNIĘCINA od przekąski do deseru – barszcz i bigosek z jagnięciny bez kapusty krztyny – wykonanie, aranżacja, degustacja;
logo z białym

Rezerwacje koordynator szlaku  „Niech Cię Zakole”  Piotr Lenart tel. 602 402 248