ROBIMY TO CO LUBIMY, DZIELIMY SIĘ TYM CO NAJLEPSZE

OLENDERSKI PARK ETNOGRAFICZNY ze SMAKIEM
Pakiety dla grup od 20 do 50 osób - dla juniora i seniora
obejmują zwiedzanie Parku z przewodnikiem
i Piknikiem szlaku „Niech Cię Zakole” od 60 do 200 zł/osoba

I .STÓŁ RODZIMYCH SMAKÓW + ZWIEDZANIE – 100 /osoba

Grand Prix Festiwalu Smaku 2023 – Rarytasy Rodzimej Rasy dla jedzących mięso i jaroszy 

Zwiedzamy i JEMY ILE CHCEMY!!!

Swojskie wyroby z gęsiny, jagnięciny i wieprzowiny ras rodzimych oraz jarskich – pasty jarskie sezonowe, masło, gzik i lokalne sery; powidła strzeleckie, konfitury, bukiety sałat, pikle i marynaty, pieczywo żytnie i pszenne – wypiek własny; woda mineralna i kompot,

+ 10 zł – kawa, herbata;

+10 zł – zupa do wyboru – link NASZE ZUPY

+20 zł danie  do wyboru –link NASZE DANIA

II. NASZE ZUPY treściwe, sycące, prawdziwe + ZWIEDZANIE – 60 zł/osoba  

Jemy ile chcemy – dwie zupy dla grupy do wyboru +pieczywo; 

Żurek kujawski na swojskiej wędzonce;

KruPuśniak  – unikalny krupnik z dodatkiem kiszonej kapusty;

Zupa z klopsem – wieprzowym lub jagnięcym,  albo szarą kluską

Kapuśniak jak kwaśnica na żeberkach

  • Ajntopf Jarzynowy – treściwa zupa – wersje mięsna i jarska
  • Kapuśniak na młodej kapuście – wersje mięsna i jarska
  • Ziemniaczana z leśnymi grzybami – wersje mięsna i jarska
  • Sezonowy krem jarzynowy z grzankami

Zupy inne na życzenie do uzgodnienia

III. NASZE DANIA + ZWIEDZANIE – 75 zł

  1. UCZTA PIEROGOWA do wyboru – pierogi z mięsem – wieprzowiną, gęsie, jagnięce lub jarskie – 7 szt. (głodnym dołożymy!!!)
  2. PYRY (KARTOFLE) W MUNDURKU okład mięsny lub jarski
  • z jagnięcą smażonką, piklami i sosem czosnkowym;
  • z gzikiem – twarożkiem ze śmietaną – jarskie
  • z potrawką jarzynową – „ratatouille” z Doliny Wisły – jarskie
  1. GOŁĄBKI z jagnięciną w sosie winno – pomidorowym z rodzynkami;
  2. KIEŁBASKI swojskie z patelni – pieczywo, pikle, sosy czosnkowy, domowy ketchup, musztarda kcyńska;
  3. SMAŻONKA z wieprzowiny rasy rodzimej z pieczywem;

IV. NASZE OBIADY + ZWIEDZANIE – 100 zł/osoba

Zupa + Danie + Kompot + kawa/herbata –  100 zł

Link – Nasze Zupy do wyboru jedna + ew. jarskie

Link  – Nasze dania do wyboru jedno + ew. jarskie 

V. MŁODZIEŻOWY PAKIET BURGEROWY + ZWIEDZANIE z warsztatami – 105 zł/os.

  • BurgerAsy Rodzimej Rasy – robimy z czego chcemy i jemy ile chcemy + woda mineralna/kompot;
  • BurgerSztaty tworzymy ze swego mięsa rodzimego – wołowiny, gęsiny, jagnięciny i wieprzowiny, a dla jaroszy „vegeburger”. Mięso wybieramy, przyprawiamy wysmażamy – dobieramy sałaty, sosy, marynaty – wszystko własne

VI. PAKIET KANAPKOWY + ZWIEDZANIE – 69 zł/osoba

Sznytki Smaku  – syte, smaczne, prawdziwe.

  • z masłem, szynką swojską lub jagnięciną pieczoną, albo gęsim pasztetem.
  • z masłem, serem Olender, sałatą;
  • z masłem i nowalijkami lub jarską pastą
  • inne kompozycje do uzgodnienia
  • Słodki kawałek – ciasto drożdżowe własny wypiek, woda mineralna

VII. PAKIET KONESERA RODZIMEJ RASY – Koncert Kulinarny – 150 – 200 zł

  1. Stół Rodzimych Smaków kulinarnego szlaku Niech Cię Zakole  

 

  1. Zupa do wyboru
  • Czernina z brzadem – suszem owocowym i szarymi kluskami
  • Flaki jagnięce z jarzynami
  • KruPuśniak na wywarze gęsim/jagnięcym
  • Barszcz cytrynowy z jagnięcym klopsem
  • Ajntpf jarzynowy sezonowy- jarsko
  • Zupa z ryb Pojezierza Dobrzyńskiego

 

  1. Potrawy do wyboru
  • Pieczeń z udźca/łopatki jagnięcej – sos pieczeniowy, kaszottto na rosole jagnięcym, kapusta blanszowana w piwie z miodem + półmiski pierogów z jagnięciną
  • Gęsi pieczone wyporcjowane z gąszczem śliwkowo – jabłkowym podane, pęczotto na rosole gęsim; kapusta modra szmurowana + półmiski pierogów z gęsiną
  • Rodzime zdrowe korytko wieprzowe – kiełbaski, kaszanki, żeberko lub boczek i schab lub karkówka na kapuście blanszowanej w piwie z miodem + pierogi z farszem wieprzowym
  • Jarsko ale dziarsko – Jarzynowa potrawka jak ratatouille z kotlecikami jarskimi – trzy rodzaje + jarska uczta pierogowa;
  • Półmiski Ryb – szczupak w dzwonkach w potrawce jabłkowo – cebulowej; sandacz w sosie śmietanowym + karp ślesiński w zalewie winno –korzennej;

 

  1. Deser – drożdżówka kawałki z konfiturami; owoce z Doliny dolnej Wisły

Napoje – soki z Doliny Wisły, kompot/ziołolada; kawa/herbata

POKAZY KULINARNE NA PIKNIKU z degustacjami – 600 zł/grupa do 30 osób 

+ 100 zł za każde kolejne10 osób

  1. W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE  – Gęś kołudzka pełna krasy – od tuszki do okrasy – rozbiór gęsi z gracją i okrasy degustacją;
  2. BIGOSEK Z JAGNIĘCINY BEZ KAPUSTY KRZTYNY – wykonanie i zażywanie legendarne polskie danie na pokazie, w degustacji i przekazie Piotra Lenarta;

 

Robimy to co lubimy dzielimy się tym co najlepsze

logo z białym

Wyprawy, warsztaty, wydarzenia 

 www.niechciezakole.pl 

Piotr Lenart tel. 602 402 248; 

p.lenart@niechciezakole.pl; facebook.com/niechciezakole