Piknik Kuchni Objazdowej Niech Cię Zakole
Rarytasy Rodzimej Rasy
z Quizem kulinarnym „Pod Patelnią” Piotra Lenarta
I. W jeden kwadrans Gęś na stole na hasło „Niech Cię Zakole”
Frywolny rozbiór tuszki gęsiej na elementy z komentarzem o zaletach gęsi kołudzkiej.
Wykonanie okrasy gęsiej – „gęsiego tatra” z degustacją
II. BIGOSEK Z JAGNIĘCINY bez kapusty krztyny – degustacja jednego z niżej wymienionych;
Tuszonka jagnięca na wytrawnie, jagnięcy orientalny rarytas na ostro, konfitura jagnięca na słodko

III. SMAŻONKI z jagnięciny, gęsiny, złotnickiej wieprzowiny lub smażonka JARSKA ale DZIARSKA z sezonowych warzyw/jarzyn – serwujemy jedną lub dwie wybrane potrawy
- Smażonka Rodzimej Rasy Najwyższej Klasy;
- Wątróbka z merynosa z jabłkami ze 100 – letniego sadu
- PIPKES – żołądki gęsi kołudzkiej duszone w cebuli ze śliwką;
- Kiełbaski złotnickie w piwie „Gruczniak”
- Kaszanka z jagnięcymi podrobami
- JARSKO I DZIARSKO – smażonki sezonowe, warzywno – jarzynowe



IV.AJNTOPF SEZONOWY w jeden kwadrans gotowy – pokaz wykonania z degustacją
Napoje i trunki
- Napary zielne na gorąco
- Ziołolady łąkowo-ogrodowe na zimno
- Piwo Gruczniak;
Oferta usług uświetniających
- Stoły Rodzimych Smaków u Lansjerów na szlaku
- Pokazy kulinarne Piotra Lenarta z degustacją
- W jeden kwadrans gęś na stole rozbiór gęsi – degustacja okrasy i gęsiego powidła;
- Bigoski z jagnięciny bez kapusty krztyny polewką podlane – jagnięcina od przekąski do deseru z pokazowym wykonaniem zupy ;
- Gęś w 3 Aktach z Truflą w Antrakcie – 6 potraw degustacyjnych z gęsiny i jagnięciny;
- Muzyka i śpiew na biesiadę;
- Pokazy Kujawskiej Braci Szlacheckiej










Rezerwacje koordynator szlaku „Niech Cię Zakole” Piotr Lenart tel. 602 402 248