Piknik Kuchni Objazdowej Niech Cię Zakole
Rarytasy Rodzimej Rasy
z Quizem kulinarnym „Pod Patelnią” Piotra Lenarta

I. W jeden kwadrans Gęś na stole na hasło „Niech Cię Zakole

 

 

Frywolny rozbiór tuszki gęsiej na elementy z komentarzem o zaletach gęsi kołudzkiej.  

Wykonanie okrasy gęsiej – „gęsiego tatra” z degustacją

II.  BIGOSEK Z JAGNIĘCINY bez kapusty krztyny – degustacja jednego z niżej wymienionych;

 

Tuszonka jagnięca na wytrawnie,  jagnięcy orientalny rarytas na ostro, konfitura jagnięca na słodko

III. SMAŻONKI z jagnięciny, gęsiny, złotnickiej wieprzowiny lub smażonka JARSKA ale DZIARSKA z sezonowych warzyw/jarzyn – serwujemy jedną lub dwie wybrane potrawy

 

  • Smażonka Rodzimej Rasy Najwyższej Klasy;
  • Wątróbka z merynosa z jabłkami ze 100 – letniego sadu
  • PIPKES – żołądki gęsi kołudzkiej duszone w cebuli ze śliwką;
  • Kiełbaski złotnickie w piwie „Gruczniak”
  • Kaszanka z jagnięcymi podrobami
  • JARSKO I DZIARSKO – smażonki sezonowe, warzywno – jarzynowe

IV.AJNTOPF SEZONOWY w jeden kwadrans  gotowy – pokaz wykonania z degustacją

 

Napoje i trunki

  • Napary zielne na gorąco
  • Ziołolady łąkowo-ogrodowe na zimno
  • Piwo Gruczniak;
 
 

Oferta usług uświetniających

 

  1. Stoły Rodzimych Smaków u Lansjerów na szlaku 
  1. Pokazy kulinarne Piotra Lenarta z degustacją
  • W jeden kwadrans gęś na stole rozbiór gęsi – degustacja okrasy i gęsiego powidła;
  • Bigoski z jagnięciny bez kapusty krztyny polewką podlane – jagnięcina od przekąski do deseru z pokazowym wykonaniem zupy ;
  • Gęś w 3 Aktach z Truflą w Antrakcie – 6 potraw degustacyjnych z gęsiny i jagnięciny;
  1. Muzyka i śpiew na biesiadę;
  2. Pokazy Kujawskiej Braci Szlacheckiej
logo z białym

Rezerwacje koordynator szlaku  „Niech Cię Zakole”  Piotr Lenart tel. 602 402 248