Koncerty Kulinarne
z opcją wspólne gotowanie pod dachem i na polanie
opcje do wyboru i konsultacji od 250 do 350 zł/osoba

Mięso RODZIMEJ RASY NAJWYŻSZEJ KLASY od naszych lokalnych hodowców oraz z Instytutu Zootechniki PIB – patrona rodzimych ras zachowawczych.

GĘŚ W TRZECH AKTACH Z ANTRAKTEM – od lipca do grudnia

czyli Gęś z Kołudy bez obłudy bo z gęsiego matecznika w Kołudzie Wielkiej – gęś  owsiana, ręcznie skubana, koncentratami nie futrowana!!!

Akt I – W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE na hasło Niech Cię Zakole – komentowany pokaz rozbioru gęsi z gracją i degustacją okrasy gęsiej – rodzaj tatara z gęsiego solą pieprzem, czosnkiem, majerankiem i cząbrem przyprawionego;

Stół GęsiNowych Smaków – przekąski z gęsi przygotowane i na stół podane;

Kulinarne GęsiNove Rękodzieła nagrodzone Złotym Półgęskiem roku 2012 i 2013 na Kujawsko – Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku k/Torunia 

  • carpaccio z półgęska wędzonego i foie gras z gęsich wątróbek po naszemu;
  • okrasa gęsia; leberka gęsia; gęsie powidło
  • pikle, marynaty, sezonowe surówki, sałaty
  • pieczywo żytnie i pszenne wypiek własny
  1. Akt II – Piecznie gęsi lub konfitowanie –  w gęsim tłuszczu gotowanie wyporcjowanych, przyprawionych elementów gęsiej tuszki i aranżacja dodatków;

ANTRAKT

  • GesiNovy Pipkes odlotowy z fjutem – przyrządzenie i smakowanie żołdaków gęsich konfitowanych z jabłkiem, cebulą, cytryną, rodzynkami lub żurawiną;
  • Rosołu i Czerniny przyrządzenie, kluchów na pyrach gotowanie;

Akt IIIGęś klasycznie – udka i piersi z kapustą szmurowaną i pęczakiem na perłowo lub szarpana gęsina w „Gęś – bułach”

Inne – pierogi z gęsiną, gęś-burgery;

Napoje: kompot, ziołolada, polanka macierzanka

Piwo Gruczniak, Wino z Doliny Dolnej Wisły;

Trunki mennonickie z Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków: Goldwasser; Kurfursten, Pommerantzen; Machandel, Krambambuli 

Muzyka:  Akordeonista lub pałacowa muzyka fortepianowa na życzenie

 „Na tej samej łące, krowa szuka trawy, pies zająca, a bocian żaby…”

Seneka Młodszy z „Listów do Lucyliusza”…  

Rezerwacje koncertów, warsztatów,  pokazów kulinarnych

Piotr Lenart tel. 602 402 248

p.lenart@niechciezako.pl