Koncerty Kulinarne
z opcją wspólne gotowanie pod dachem i na polanie
opcje do wyboru i konsultacji od 250 do 350 zł/osoba
Mięso RODZIMEJ RASY NAJWYŻSZEJ KLASY od naszych lokalnych hodowców oraz z Instytutu Zootechniki PIB – patrona rodzimych ras zachowawczych.
GĘŚ W TRZECH AKTACH Z ANTRAKTEM – od lipca do grudnia
czyli Gęś z Kołudy bez obłudy bo z gęsiego matecznika w Kołudzie Wielkiej – gęś owsiana, ręcznie skubana, koncentratami nie futrowana!!!
Akt I – W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE na hasło Niech Cię Zakole – komentowany pokaz rozbioru gęsi z gracją i degustacją okrasy gęsiej – rodzaj tatara z gęsiego solą pieprzem, czosnkiem, majerankiem i cząbrem przyprawionego;
Stół GęsiNowych Smaków – przekąski z gęsi przygotowane i na stół podane;
Kulinarne GęsiNove Rękodzieła nagrodzone Złotym Półgęskiem roku 2012 i 2013 na Kujawsko – Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku k/Torunia
- carpaccio z półgęska wędzonego i foie gras z gęsich wątróbek po naszemu;
- okrasa gęsia; leberka gęsia; gęsie powidło
- pikle, marynaty, sezonowe surówki, sałaty
- pieczywo żytnie i pszenne wypiek własny
Akt II – Piecznie gęsi lub konfitowanie – w gęsim tłuszczu gotowanie wyporcjowanych, przyprawionych elementów gęsiej tuszki i aranżacja dodatków;
ANTRAKT
- GesiNovy Pipkes odlotowy z fjutem – przyrządzenie i smakowanie żołdaków gęsich konfitowanych z jabłkiem, cebulą, cytryną, rodzynkami lub żurawiną;
- Rosołu i Czerniny przyrządzenie, kluchów na pyrach gotowanie;
Akt III – Gęś klasycznie – udka i piersi z kapustą szmurowaną i pęczakiem na perłowo lub szarpana gęsina w „Gęś – bułach”
Inne – pierogi z gęsiną, gęś-burgery;
Napoje: kompot, ziołolada, polanka macierzanka
Piwo Gruczniak, Wino z Doliny Dolnej Wisły;
Trunki mennonickie z Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków: Goldwasser; Kurfursten, Pommerantzen; Machandel, Krambambuli
Muzyka: Akordeonista lub pałacowa muzyka fortepianowa na życzenie
„Na tej samej łące, krowa szuka trawy, pies zająca, a bocian żaby…”
Seneka Młodszy z „Listów do Lucyliusza”…
Rezerwacje koncertów, warsztatów, pokazów kulinarnych
Piotr Lenart tel. 602 402 248