„OD KOPERNIKA I PIERNIKA DO MENNONITÓW I PODPŁOMYKA” kulturalne wyprawy kulinarne z Torunia do Rancho Nieszawka na szlaku Niech Cię Zakole na zamówienie dla grup od 6 osób wesołe i smakowite spotkania z historią i lokalną kuchnią na naszym Regionalnym Koncercie Kulinarnym

TRZY SMAKOWITE AKTY Z TURYSTYCZNYM ANTRAKTEM 

 

AKT I – TORUŃ FRYWOLNY I WSZETECZNY…

według „Copernicany na wesoło podany

z przewodnikami w strojach z epoki  –  Kopernikiem, Mieszczką, Katem… z miodem pitnym i piernikiem z konfiturą jagnięcą

 

AKT II – RANCHO NIESZAWKA

„Podpłomyki – Zakolce”  z pieca – jakie kto woli, a jecie do woli

z serem,  jagnięciną i z gęsiną, wędzonkami, pstrągiem, jarskie z zieleniną  

lecz na powitanie każdy zupę dostanie  – wybrać max. dwie spośród…

Gulaszowa na jagnięcinie – Rosół na gęsinie – Czernina – Żurek, Rybna, albo Ajntop sezonowy Pana Piotra z wkładką   

 

 

W ANTRAKCIE  – „Nadwiślańskie Niderlandy

skansen wsi Mennonitów

 wizyta z przewodnikiem w Olenderskim Parku Etnograficznym

 

AKT III 

REGIONALNE ETIUDY KULINARNE – „rodzima rasa najwyższa klasa”

 

RASOWY KONCERT PRZEKĄSKOWY – zawsze ten sam

jagnięca konfitura, złotnicki smalczyk, okrasa z gęsi kołudzkiej

plastry „Złotego Półgęska 2012” Piotra Lenarta i szynki dojrzewającej „Puławiak” 

ETIUDY KULINARNE – NIECH CIĘ ZAKOLE

do wyboru jedna z nich lub kompozycja własna z trzech potraw

 

I. ETIUDA KULINARNA NA TRUFLĘ wśród mięs – jagnięcinę

Merynos – rodzima jagnięcina najlepsza na nizinach

 

Udziec lub łopatka z merynosa z pieca opalanego drewnem

„Jagnięcina rąbana marynowana” z rusztu serwowana i kiełbaski jagnięce

Jagnięce wątróbki i podróbki – na gorąco

II. ETIUDA KULINARNA NA „GĘŚ Z KOŁUDY BEZ OBŁUDY”

Rodzima kołudzka gęsina – duma regionu kujawsko – pomorskiego  

 

Gęś na 6” – gęś pieczona na 6 do 12 porcji podzielona podlana gąszczem pieczeniowym – jabłkowo – śliwkowym

„Gęś – burgery” z kapustą modrą szmurowaną

„PiPKES” – żołądki znakomite w gąszczu cebulowym z „brzadem – suszem owocowym  od Jana i Ilony Sikorów na Morzewcu

III. ETIUDA – na WIEPRZOWO SYTO, SZYBKO , ZDROWO

z „Puławiaka” zagrodowego lub „Złotnika” – wolny wybieg

 

Szynka/łopatka/karkówka do wyboru na dziko – pieczyste

Tomahawk ze schabu albo karkówka z pieca lub rusztu

Kiełbasa swojska lub biała i kaszanka z rusztu lub pieca

Serwujemy na półmiskach/deskach 

po 300 g/osoba

IV. ETIUDA RYBNA na SANDACZA I PSTRĄGA Z EKO-AKWENU RANCHO

 

„Pstrąg na 5” – dwa do wyboru

z  masłem czosnkowo – ziołowym; w szynce dojrzewającej; w boczku;

ze szpinakiem i MoniSerem z Radziejowa 

albo Wędzony w drewnianej wędzarni na ciepło

Sandacz filet świeży z pieca z kurkami w śmietanie

 

Etiudy kulinarne komponujemy sezonowo z…

 z tego co przyniosą „Błogosławione Cztery Pory Roku”

z ogrodowymi sałatami, kapustą zasmażaną, buraczkami;

domowymi marynatami/piklami;

zimnymi sosami wyłącznie przez nas przyrządzanymi

 

Regionalna Etiuda Kulinarna jest to kulinarne rękodzieło,

kompozycja potraw wymagających kuchmistrzowskiej brawury i umiejętności, posiada unikalne walory kuchni autorskiej, opartej wyłącznie na rodzimym, lokalnym produkcie

 

Wydarzenie kończymy wręczeniem specjalnie opracowanego

Certyfikatu wytrwania lub przetrwania na Koncercie sygnowanego przez trzech tenorów Koncertu Kulinarnego:

 

Piotra – Niech Cię Zakole – Lenarta

Tomasza – Don Tomassino z Rancha – Szymańskiego

Piotra – Copernicana – Gajewskiego

Opcje:

Koncert Kulinarny opcja pełna całodzienna od 10.00 do 20.00 – turystyka + kulinaria, czyli 

Akt I – Toruń frywolnie i wszetecznie – cena zależna od wielkości grupy

Akt II – Podpłomyki + zupa, Antrakt Mennonicki, Koncert Przekąsek;

AKT III – wybrana jedna z  czterech etiud kulinarnych  (bez trunków)

   

Pełna opcja kulinarna z wizytą w Parku Olenderskim – 130 zł/osoba;


Kompozycja własna – wybór 3 różnych dań z czterech etiud kulinarnych – 160 zł/osoba;


Inne opcje możliwe  do uzgodnienia



Atrakcje uświetniające

Pokazy kulinarne – 300 zł

„w jeden kwadrans gęś na stole” – edukacyjny lecz  frywolny rozbiór gęsi kołudzkiej z pokazem wykonania okrasy i gęś burgera.., przyrządzanie czerniny;

„naucz się Wać Panie co zrobić z baranem” – edukacyjno – prześmiewczy krótki kurs przyrządzenia kotlecików z kostką, bryzola jagnięcego, zaprawiania pieczystego i przyrządzania kwaśnicy z degustacją;

Akordeonista na biesiadę – od 13.00 400 zł od 17.00 – 350 zł

Rezerwacje koordynator szlaku  „Niech Cię Zakole” 

Piotr Lenart tel. 602 402 248

logo z białym