„OD KOPERNIKA I PIERNIKA DO MENNONITÓW I PODPŁOMYKA” kulturalne wyprawy kulinarne z Torunia do Rancho Nieszawka na szlaku Niech Cię Zakole na zamówienie dla grup od 6 osób wesołe i smakowite spotkania z historią i lokalną kuchnią na naszym Regionalnym Koncercie Kulinarnym
TRZY SMAKOWITE AKTY Z TURYSTYCZNYM ANTRAKTEM
AKT I – TORUŃ FRYWOLNY I WSZETECZNY…
według „Copernicany na wesoło podany
z przewodnikami w strojach z epoki – Kopernikiem, Mieszczką, Katem… z miodem pitnym i piernikiem z konfiturą jagnięcą
AKT II – RANCHO NIESZAWKA
„Podpłomyki – Zakolce” z pieca – jakie kto woli, a jecie do woli
z serem, jagnięciną i z gęsiną, wędzonkami, pstrągiem, jarskie z zieleniną
lecz na powitanie każdy zupę dostanie – wybrać max. dwie spośród…
Gulaszowa na jagnięcinie – Rosół na gęsinie – Czernina – Żurek, Rybna, albo Ajntop sezonowy Pana Piotra z wkładką
W ANTRAKCIE – „Nadwiślańskie Niderlandy”
skansen wsi Mennonitów
wizyta z przewodnikiem w Olenderskim Parku Etnograficznym
AKT III
REGIONALNE ETIUDY KULINARNE – „rodzima rasa najwyższa klasa”
RASOWY KONCERT PRZEKĄSKOWY – zawsze ten sam
jagnięca konfitura, złotnicki smalczyk, okrasa z gęsi kołudzkiej
plastry „Złotego Półgęska 2012” Piotra Lenarta i szynki dojrzewającej „Puławiak”
ETIUDY KULINARNE – NIECH CIĘ ZAKOLE
do wyboru jedna z nich lub kompozycja własna z trzech potraw
I. ETIUDA KULINARNA NA TRUFLĘ wśród mięs – jagnięcinę
Merynos – rodzima jagnięcina najlepsza na nizinach
Udziec lub łopatka z merynosa z pieca opalanego drewnem
„Jagnięcina rąbana marynowana” z rusztu serwowana i kiełbaski jagnięce
Jagnięce wątróbki i podróbki – na gorąco
II. ETIUDA KULINARNA NA „GĘŚ Z KOŁUDY BEZ OBŁUDY”
Rodzima kołudzka gęsina – duma regionu kujawsko – pomorskiego
„Gęś na 6” – gęś pieczona na 6 do 12 porcji podzielona podlana gąszczem pieczeniowym – jabłkowo – śliwkowym
„Gęś – burgery” z kapustą modrą szmurowaną
„PiPKES” – żołądki znakomite w gąszczu cebulowym z „brzadem – suszem owocowym od Jana i Ilony Sikorów na Morzewcu
III. ETIUDA – na WIEPRZOWO SYTO, SZYBKO , ZDROWO
z „Puławiaka” zagrodowego lub „Złotnika” – wolny wybieg
Szynka/łopatka/karkówka do wyboru na dziko – pieczyste
Tomahawk ze schabu albo karkówka z pieca lub rusztu
Kiełbasa swojska lub biała i kaszanka z rusztu lub pieca
Serwujemy na półmiskach/deskach
po 300 g/osoba
IV. ETIUDA RYBNA na SANDACZA I PSTRĄGA Z EKO-AKWENU RANCHO
„Pstrąg na 5” – dwa do wyboru
z masłem czosnkowo – ziołowym; w szynce dojrzewającej; w boczku;
ze szpinakiem i MoniSerem z Radziejowa
albo Wędzony w drewnianej wędzarni na ciepło
Sandacz filet świeży z pieca z kurkami w śmietanie
Etiudy kulinarne komponujemy sezonowo z…
z tego co przyniosą „Błogosławione Cztery Pory Roku”
z ogrodowymi sałatami, kapustą zasmażaną, buraczkami;
domowymi marynatami/piklami;
zimnymi sosami wyłącznie przez nas przyrządzanymi
Regionalna Etiuda Kulinarna jest to kulinarne rękodzieło,
kompozycja potraw wymagających kuchmistrzowskiej brawury i umiejętności, posiada unikalne walory kuchni autorskiej, opartej wyłącznie na rodzimym, lokalnym produkcie
Wydarzenie kończymy wręczeniem specjalnie opracowanego
Certyfikatu wytrwania lub przetrwania na Koncercie sygnowanego przez trzech tenorów Koncertu Kulinarnego:
Piotra – Niech Cię Zakole – Lenarta
Tomasza – Don Tomassino z Rancha – Szymańskiego
Piotra – Copernicana – Gajewskiego
Opcje:
Koncert Kulinarny opcja pełna całodzienna od 10.00 do 20.00 – turystyka + kulinaria, czyli
Akt I – Toruń frywolnie i wszetecznie – cena zależna od wielkości grupy
Akt II – Podpłomyki + zupa, Antrakt Mennonicki, Koncert Przekąsek;
AKT III – wybrana jedna z czterech etiud kulinarnych (bez trunków)
Pełna opcja kulinarna z wizytą w Parku Olenderskim – 130 zł/osoba;
Kompozycja własna – wybór 3 różnych dań z czterech etiud kulinarnych – 160 zł/osoba;
Inne opcje możliwe do uzgodnienia
Atrakcje uświetniające
Pokazy kulinarne – 300 zł
„w jeden kwadrans gęś na stole” – edukacyjny lecz frywolny rozbiór gęsi kołudzkiej z pokazem wykonania okrasy i gęś burgera.., przyrządzanie czerniny;
„naucz się Wać Panie co zrobić z baranem” – edukacyjno – prześmiewczy krótki kurs przyrządzenia kotlecików z kostką, bryzola jagnięcego, zaprawiania pieczystego i przyrządzania kwaśnicy z degustacją;
Akordeonista na biesiadę – od 13.00 400 zł od 17.00 – 350 zł
Rezerwacje koordynator szlaku „Niech Cię Zakole”
Piotr Lenart tel. 602 402 248