Zakola ZaSmakuj - podróżuj w czasie na szlaku
W 6 godzin lub w 1 – dzień odwiedzamy trzy czasy i przestrzenie.
Urzeka nas każdy CZAS – „Ziemiaństwa” w Ostromecku;
„Pogaństwa” na grodzisku w Gzinie
i
„Czas Wsi” w gm. Dąbrowa Chełmińska
„Czas Ziemiaństwa” w Ostromecku – Ostromeckie Śniadanie i Pałaców zwiedzanie.
Śniadaniowy Stół Rodzimych Smaków – po pańsku i ziemiańsku, serwowany jest w zabytkowej kuchni pałacowej. Gości na nim kulinarne rękodzieło Pałacowej Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego – dobro z zagród, pól, sadów, ogrodów i lasów ostromeckiego majoratu – masło, sery i twarożki z koziego i krowiego mleka, miód z Doliny Wisły, strzeleckie powidła i konfitury; swojskie wędliny z ras rodzimych, chleb wypieku własnego; mleko z udoju porannego, kakao, kawa, woda mineralna z Ostromecka; napary z ziół/ziołolada;
Śniadaniu, na życzenie gości, towarzyszyć może pokaz kulinarny kuchmistrza;
Po śniadaniu wraz z kustoszem pałacowym przenosimy się w czasy Mostowskich, Schönbornów i Alvenslebenów. Odkrywamy historię Pałaców ożywioną legendami i anegdotami. W muzeum fortepianów poznajemy postać Andrzeja Szwalbego, który marzył, by Zespół Pałacowo – Parkowy w Ostromecku stał się „bydgoskim Wilanowem”
„Czas Pogaństwa” kiedy to Słońce było Bogiem, poznajemy na grodzisku Gzina.
Znalezione tu szczątki ludzkie świadczą o uprawianiu rytualnych obrzędów i kanibalizmu kultowego. Udajemy się tam z wiedźmą – zielarką przez Mozgowinę, Rafę, Słończ i Czarże – malowniczy teren Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego. Poznajemy rytuały i zbieramy zioła do podpłomyków, na bryjkę oraz zielny napar
„CZAS WSI” opisany wierszem
„Jarskie i Dziarskie” warsztaty w Zagrodzie Beaty zakończone obiadem.
Beata będziesz piekła chleb, rzekł Pan do Beaty w śnie, a może i na jawie, no i stało się.
Czas wsi spędzimy tak jak w tej rymowance
Przy piecu w chacie Beaty, dobrze czynimy razem,
spod fajer ogień bucha, ajntopf się warzy w garze,
To zupa na siekierze, ostrości smaku nabiera,
od polan w palenisku czerwienią żarzy fajera.
Czerpiemy wodę ze studni, ćwiczymy się w gwarze;
nosimy wiadra na szundach, pierzemy na tarze;
Śpiew brzmi ludową nutą, troska i smutek znika
parnik pyry paruje, poznają wnet Pana Gzika;
Bułeczki piec wypieka, goreją podpłomyki
przy waflach z wafelnicy, od plotek kraśnieją poliki.
Obiad dzisiaj w Dąbrowie, nie będzie wcale tłusty;
chyba, że się pojawi mięso w gołąbku z kapusty;
Jeśliś się napracował, a w kaftan siąknie od potu,
Podejdźże do kredensu i napij się kompotu.
„Czas Napoleona” – o NAPOLEOŃSKIEJ PRZEPRAWIE i na Moskwę wyprawie –spotkanie w pradolinie Wisły z napoleońską markietanką;
„Czas Wiedźmy” z Makowego Lata – SPACER BOTANICZNY z zielarką – malarką Kasią Rymarz
Zamów „Strawę i Wyprawę” dla grupy od 10 do 40 osób
Pakiet na wyprawę – 3 do 5 – ciu „czasów” i ew. usługi uświetniające – pokazy, muzyka, występy – do uzgodnienia z Piotrem Lenartem 602 402 248
Oferta usług uświetniających
- Stoły Rodzimych Smaków u Lansjerów na szlaku
- Pokazy kulinarne Piotra Lenarta z degustacją
- W jeden kwadrans gęś na stole rozbiór gęsi – degustacja okrasy i gęsiego powidła;
- Bigoski z jagnięciny bez kapusty krztyny – od przekąski do deseru;
- Gęś w 3 Aktach z Truflą w Antrakcie – 6 potraw degustacyjnych z gęsiny i jagnięciny;
- Muzyka i śpiew na biesiadę;
- Pokazy Kujawskiej Braci Szlacheckiej
Zapachnie nam Chlebem na warsztatach – od ziarenka do bochenka” w Zagrodzie Beaty Tomaszewskiej – powrót do czasów „prostych prawd”, kiedy do sklepu chodzono tylko po sól, a w zagrodzie królowała jarskości i dziarskość;
Marszruta – wyruszymy z Ostromecka,
powędrujemy Zakolem Dolnej Wisły do „Grodziska w Gzinie” i by przez Dąbrowę Chełmińską do Ostromecka powrócić;
Oferta dla grup od 15 do 45 osób
w cenie od 280 do 350 zł/osoba
Rezerwacje koordynator szlaku „Niech Cię Zakole”
Piotr Lenart tel. 602 402 248