Zakola ZaSmakuj - podróżuj w czasie na szlaku
W 6 godzin lub w 1 – dzień odwiedzamy trzy czasy i przestrzenie.
Urzeka nas każdy CZAS – „Ziemiaństwa” w Ostromecku;
„Pogaństwa” na grodzisku w Gzinie
i
„Czas Wsi” w gm. Dąbrowa Chełmińska

„Czas Ziemiaństwa” w Ostromecku Ostromeckie Śniadanie i Pałaców zwiedzanie.

Śniadaniowy Stół Rodzimych Smaków – po pańsku i ziemiańsku,  serwowany jest w zabytkowej kuchni pałacowej. Gości na nim kulinarne rękodzieło Pałacowej Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego – dobro z zagród, pól, sadów, ogrodów i lasów ostromeckiego majoratu – masło, sery i twarożki z koziego i krowiego mleka, miód z Doliny Wisły, strzeleckie powidła i konfitury; swojskie wędliny z ras rodzimych, chleb wypieku własnego; mleko z udoju porannego, kakao, kawa, woda mineralna z Ostromecka; napary z ziół/ziołolada;

Śniadaniu, na życzenie gości, towarzyszyć może pokaz kulinarny kuchmistrza;

 

Po śniadaniu wraz z kustoszem pałacowym przenosimy się w czasy Mostowskich, Schönbornów i Alvenslebenów. Odkrywamy historię Pałaców ożywioną legendami i anegdotami. W muzeum fortepianów poznajemy postać Andrzeja Szwalbego, który marzył, by Zespół Pałacowo – Parkowy w Ostromecku stał się „bydgoskim Wilanowem”

290449619_1267493703783726_2144217013144376197_n
290449619_1267493703783726_2144217013144376197_n

 „Czas Pogaństwa”  kiedy to Słońce było Bogiem, poznajemy na grodzisku Gzina.

Znalezione tu szczątki ludzkie świadczą o uprawianiu rytualnych obrzędów i kanibalizmu kultowego. Udajemy się tam z wiedźmą – zielarką przez Mozgowinę, Rafę, Słończ i Czarże – malowniczy teren Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego. Poznajemy rytuały i zbieramy zioła do podpłomyków, na bryjkę oraz zielny napar

 „CZAS WSI” opisany wierszem

 „Jarskie i Dziarskie” warsztaty w Zagrodzie Beaty zakończone obiadem.

 

Beata będziesz piekła chleb, rzekł Pan do Beaty w śnie, a może i na jawie, no i stało się.

Czas wsi spędzimy tak jak w tej rymowance

Przy piecu w chacie Beaty, dobrze czynimy  razem,

spod fajer ogień bucha, ajntopf się warzy w garze,

To zupa na siekierze, ostrości smaku nabiera,

od polan w palenisku czerwienią żarzy fajera.

Czerpiemy  wodę ze studni, ćwiczymy się w gwarze;

nosimy wiadra na szundach, pierzemy na tarze;

Śpiew brzmi ludową nutą, troska i smutek znika

parnik pyry paruje, poznają wnet Pana Gzika;

Bułeczki piec wypieka, goreją podpłomyki

przy waflach z wafelnicy, od plotek kraśnieją poliki.

Obiad dzisiaj w Dąbrowie, nie będzie wcale tłusty;

chyba, że się pojawi  mięso w gołąbku z kapusty;

Jeśliś się napracował, a w kaftan siąknie od  potu,

Podejdźże do kredensu i napij się kompotu.

289937353_387457436783039_8705899957274330658_n

„Czas Napoleona” – o NAPOLEOŃSKIEJ PRZEPRAWIE i na Moskwę wyprawie –spotkanie w pradolinie Wisły z napoleońską markietanką;

289937353_387457436783039_8705899957274330658_n

„Czas Wiedźmy” z Makowego Lata – SPACER BOTANICZNY z zielarką – malarką Kasią Rymarz

Zamów „Strawę i Wyprawę” dla grupy od 10 do 40 osób

 

Pakiet na wyprawę –  3 do 5 – ciu „czasów” i ew. usługi uświetniające – pokazy,  muzyka, występy –  do uzgodnienia z Piotrem Lenartem 602 402 248 

p.lenart@niechciezakole.plwww.niechciezakole.pl

Oferta usług uświetniających

  1. Stoły Rodzimych Smaków u Lansjerów na szlaku
  2. Pokazy kulinarne Piotra Lenarta z degustacją
  • W jeden kwadrans gęś na stole rozbiór gęsi – degustacja okrasy i gęsiego powidła;
  • Bigoski z jagnięciny bez kapusty krztyny – od przekąski do deseru;
  • Gęś w 3 Aktach z Truflą w Antrakcie – 6 potraw degustacyjnych z gęsiny i jagnięciny;
  1. Muzyka i śpiew na biesiadę;
  2. Pokazy Kujawskiej Braci Szlacheckiej
289910953_595006235390339_4464274707380613438_n
ubeaty11
 

Zapachnie nam Chlebem na warsztatach od ziarenka do bochenka” w Zagrodzie Beaty Tomaszewskiej  – powrót do czasów „prostych prawd”, kiedy do sklepu chodzono tylko po sól, a w zagrodzie królowała jarskości i dziarskość;

ubeaty11

Marszruta – wyruszymy z Ostromecka, 

powędrujemy Zakolem Dolnej Wisły do „Grodziska w Gzinie” i by przez Dąbrowę Chełmińską do Ostromecka powrócić;

logo z białym

Oferta dla grup od 15 do 45 osób

w cenie od  280 do 350 zł/osoba

Rezerwacje koordynator szlaku  „Niech Cię Zakole” 

Piotr Lenart tel. 602 402 248