DO OLENDRÓW – REJS NA SMAKI
OPIS
- REJS na trasie Toruń – Wielka Nieszawka odbywa się malowniczym odcinkiem Wisły z dwoma szerokimi meandrami. Z pokładu drewnianych łodzi podziwiamy krajobraz wiślanej doliny, zamieszkiwanej i kształtowanej onegdaj przez Menonitów. Otoczenie wody, ptaków i zieleni i flisacka gawęda doskonale relaksuje i wprowadza w dobry nastrój.
- OLENEDERSKI PARK ETNOGRAFICZNY – Goście, którzy przypłyną do Olenderskiego Parku Etnograficznego batami flisackimi będą mieli okazję zwiedzić zagrody położone w pięknej, nadwiślańskiej scenerii wśród pól, łąk i sadów w otoczeniu urokliwych ogródków kwiatowo-warzywnych. Słuchając opowieści przewodnika odwiedzą wnętrza budynków i dowiedzą się jak płynęło życie osadników olenderskich, którzy dawniej zamieszkiwali tereny Doliny Dolnej Wisły. Oprowadzanie trwa 1,5-2 h
- PIKNIK/OBIAD z Kuchni Objazdowej szlaku Niech Cię Zakole. Oferujemy
dla grup rejsowych oferujemy „Kredens Rodzimych Smaków + danie główne” – należy wybrać jedno danie dla całej grupy i ew. danie jarskie dla nie jedzących mięsa + woda mineralna, kawa, herbata – wliczone w pakiet.
Link – niechciezakole.pl/bistro_zakolec/ – dania dziarskie, ale i jarskie;
Polecamy „zakolce” wypełnione smakiem i aromatem Zakola Dolnej Wisły – zostały opracowane z udziałem młodzieży z myślą o młodzieży!!!
Konsultacje dot. menu tel. 692 421 220 – Iwona Wodzyńska
CENA PAKIETU Rejs do lub z Parku Olenderskiego + zwiedzanie + piknik/obiad – 160 zł/osoba w jedną stronę – czas od 3 do 4 godz.
CENA PAKIETU Z REJSEM w obie strony 190 zł/osoba – czas usługi od 4 do 5 godz.
REZERWACJE i konsultacje opcji TEL. 602 402 248 – PIOTR LENART
Rachunek bankowy do opłat za usługi : Fundacja Wolna Wisła Nest Bank 90 2530 0008 2030 1035 5844 0001
PRZYDATNE LINKI dot. rejsów i zwiedzania Parku Olenderskiego :
– Rejsy indywidualnie, wynajem łodzi i inne https://wolnawisla.pl/
– Zwiedzanie Parku – https://etnomuzeum.pl/dla zwiedzajacych/cennik/
POKAZY KULINARNE NA PIKNIKU płatne dodatkowo z degustacjami – rezerwacja Piotr Lenart 602 402 248
- W JEDEN KWADRANS GĘŚ NA STOLE na hasło „Niech Cię Zakole” – Gęś kołudzka pełna krasy – od tuszki do okrasy – rozbiór gęsi z gracją i degustacją okrasy; (od lipca do listopada)
- TRUFLA WŚRÓD MIĘS JAGNIĘCINA od przekąski do deseru – pokazowe wykonanie potraw z degustacją barszczu cytrynowego i „zakolców” z jagnięciną;
Rejsy z flisakiem i kulinarnym szlakiem Niech Cię Zakole
Rezerwacje koordynator szlaku „Niech Cię Zakole” Piotr Lenart tel. 602 402 248