Koncerty Kulinarne
z opcją wspólne gotowanie pod dachem i na polanie
opcje do wyboru i konsultacji od 250 do 350 zł/osoba
Mięso RODZIMEJ RASY NAJWYŻSZEJ KLASY od naszych lokalnych hodowców oraz z Instytutu Zootechniki PIB – patrona rodzimych ras zachowawczych.
TRUFLA WŚRÓD MIĘS JAGNIĘCINA
do przekąski do deseru - w ofercie cały rok
STÓŁ RODZIMYCH SMAKÓW z merynosów i wrzosowiaków przekąski na powitanie;
- Kulinarne rękodzieła – tatar jagnięcy; pâté z jagnięcych wątróbek z brzadem, plastry wędzonego udźca jagnięcego, kiełbas jagnięcych talarki i kabanosów parki, jagnięcy galarcik;
- Bigosek z jagnięciny bez kapusty krztyny – wytrawnie na ciepło z pieczywem
- Pikle, marynaty, sezonowe surówki, sałat
ZUPY – ajntopf sezonowy, flaki jagnięce; barszcz cytrynowy na jagnięcinie
JAGNIĘCINA – POTRAWY z elementów do wyboru
Tuszkę jagnięcą pokazowo sprawiamy – przygotowujemy, wedle życzenia serwujemy!
- Jagnięce smażonki – do wyboru
- Combry/antrykoty, steki z udźca – przyprawiane z grilla/patelni podawane
- Wątróbki jagnięce siekane – piwem Gruczniak podlane z cebulką jabłkiem i suszoną śliwką;
- Jagnięcina w jarzynowej potrawce sezonowej – potrawa jednogarnkowa z łopatek i żeberek
- Pieczeń jagnięca klasyk z kaszą, buraczki/kapusta zasmażaną lub sezonowe fantazje ogrodowe;
- Bryzole jagnięce; kiełbaski jagnięce; kaszanka biała jagnięciną;
- Naleśniki i pierogi z jagnięcymi podrobami;
A na Deserek?
- Konfitura jagnięca z brzadem na pierniku lub
- Rarytas z jagnięcych jąderek z „Fjutem” od Kociewiaka, albo Borowiaka
Napoje: kompot, ziołolada, polanka macierzanka
Piwo Gruczniak, Wino z Doliny Dolnej Wisły;
Trunki mennonickie z Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków: Goldwasser; Kurfursten, Pommerantzen; Machandel, Krambambuli
Muzyka: Akordeonista lub pałacowa muzyka fortepianowa na życzenie
Rezerwacje koncertów, warsztatów, pokazów kulinarnych – Piotr Lenart tel. 602 402 248; p.lenart@niechciezako.pl