Koncerty Kulinarne
z opcją wspólne gotowanie pod dachem i na polanie
opcje do wyboru i konsultacji od 250 do 350 zł/osoba

Mięso RODZIMEJ RASY NAJWYŻSZEJ KLASY od naszych lokalnych hodowców oraz z Instytutu Zootechniki PIB – patrona rodzimych ras zachowawczych.

TRUFLA WŚRÓD MIĘS JAGNIĘCINA
do przekąski do deseru - w ofercie cały rok

STÓŁ RODZIMYCH SMAKÓW z merynosów i wrzosowiaków przekąski na powitanie;

  • Kulinarne rękodzieła tatar jagnięcy; pâté z jagnięcych wątróbek z brzadem, plastry wędzonego udźca jagnięcego, kiełbas jagnięcych talarki i kabanosów parki, jagnięcy galarcik;
  • Bigosek z jagnięciny bez kapusty krztyny wytrawnie na ciepło z pieczywem
  • Pikle, marynaty, sezonowe surówki, sałat

 ZUPY – ajntopf sezonowy, flaki jagnięce; barszcz cytrynowy na jagnięcinie

 JAGNIĘCINA – POTRAWY z elementów  do wyboru

Tuszkę jagnięcą pokazowo sprawiamy – przygotowujemy, wedle życzenia serwujemy!

  1. Jagnięce smażonki – do wyboru
  • Combry/antrykoty, steki z udźca przyprawiane z grilla/patelni podawane
  • Wątróbki jagnięce siekanepiwem Gruczniak podlane z cebulką jabłkiem i suszoną śliwką;
  1. Jagnięcina w jarzynowej potrawce sezonowej – potrawa jednogarnkowa z łopatek i żeberek
  2. Pieczeń jagnięca klasyk z kaszą, buraczki/kapusta zasmażaną lub sezonowe fantazje ogrodowe;
  3. Bryzole jagnięce; kiełbaski jagnięce; kaszanka biała jagnięciną;
  4. Naleśniki i pierogi z jagnięcymi podrobami;

A na Deserek?

  • Konfitura jagnięca z brzadem na pierniku lub
  • Rarytas z jagnięcych jąderek z „Fjutem” od Kociewiaka, albo Borowiaka

Napoje: kompot, ziołolada, polanka macierzanka

Piwo Gruczniak, Wino z Doliny Dolnej Wisły;

Trunki mennonickie z Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków: Goldwasser; Kurfursten, Pommerantzen; Machandel, Krambambuli 

Muzyka:  Akordeonista lub pałacowa muzyka fortepianowa na życzenie

Rezerwacje koncertów, warsztatów,  pokazów kulinarnych – Piotr Lenart tel. 602 402 248; p.lenart@niechciezako.pl